Vabilo k javni razpravi


Spoštovani! Včeraj, 19. januarja 2023, je Pravopisna komisija pri SAZU in ZRC SAZU na spletnem mestu Pravopis 8.0 objavila prvi del poglavja Slovnični oris za pravopis, tj. Glasoslovni oris, ter pravila za prevzemanje iz prvih desetih tujih jezikov, tj. albanščine, estonščine, finščine, francoščine, italijanščine, madžarščine, poljščine, slovaščine, španščine in turščine, zbrana v poglavju O prevzemanju iz posameznih jezikov.

Z objavo začenjamo enomesečno javno razpravo (trajala bo do 20. februarja 2023), v pomoč pri presojanju novih oziroma prenovljenih pravil so na spletišču Pravopisne komisije pri SAZU in ZRC SAZU objavljeni tudi komentarji oz. utemeljitve sodelujočih. Pripombe javnosti bo komisija obravnavala, pripombe iz preteklih javnih razprav so objavljene kot dodatek v e-izdajah poglavij, ki so dostopne na portalu odprtih publikacij Založbe ZRC, in sicer: poglavji I Pisna znamenja in II Krajšave ter poglavji III Velika in mala začetnica in IV Prevzemanje besed in besednih zvez.

Vljudno vas vabimo na moderiran pogovor o novih poglavjih, ki ga Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU organizira v torek, 24. januarja 2023, ob 12. uri v Atriju ZRC SAZU. Napovedali bomo tudi nove objave v letu 2023. Sodelovali bodo avtorji, recenzenti, predstavniki lektorjev in preučevalci govorjenega jezika.

Vljudno vas vabimo, da se pogovora udeležite, zaradi lažje organizacije dogodka pa vas prosimo, da svojo prisotnost potrdite na naslovu https://forms.gle/QSB67GqrfvScTi3z8.